Selecteer een pagina

Onderhoud aan houten meubelen

Het onderhoud van houten meubelen is voor het grootste deel afhankelijk van de door de fabrikant aangebrachte afwerkingslaag, controleert u dus voordat u onderhoud pleegt welk type afwerking uw meubelstuk heeft.

Olie

Meubelolie geeft uw meubel een dunne beschermlaag. Dit beschermt het hout tegen vlekken, vocht en warmte. Omdat deze laag na verloop van tijd deels diep in het hout is getrokken en deels is vervlogen, zijn de oppervlakken van geoliede meubelen wat gevoeliger voor vlekken en vocht. Voor het dagelijks onderhoud neemt u het geoliede oppervlak af met een droge of licht vochtige katoenen doek. Ter behoud en bescherming van uw meubelen adviseren wij uw meubelen drie keer per jaar met olie (in de juiste kleur) te behandelen. U neemt eerst het te behandelen oppervlak af. Breng de olie dun aan en verdeel deze gelijkmatig. Laat de olie een paar minuten intrekken en wrijf na met een droge katoenen doek.

Gemorste vloeistoffen verwijdert u direct met een droge of licht vochtige katoenen doek. Gebruik nooit een bijtend of schurend schoonmaakmiddel. Vlekken of krassen kunt u bijwerken met olie. Neem een Scotch Brite schuursponsje, schuur het aangetaste oppervlak licht op in de richting van de houtnerf. Schuur het hele oppervlak om kleurverschil te voorkomen. Bewerk de vlekken of krassen met een kwastje voor met olie. Breng dun olie aan op het hele geschuurde oppervlak. Wrijf de olie goed uit met een droge katoenen doek. Hoe meer olie u gebruikt, hoe donkerder de kleur.

Matlak

Deze laklaag beschermt het hout tegen vlekken, vocht en warmte en heeft een natuurlijke optiek, die samenhangt met een open structuur. Dit betekent dat vloeistoffen als koffie, thee en rode wijn na verloop van tijd toch in de structuur kunnen worden opgenomen. Ondanks de goede krasbestendige eigenschappen van de matlak afwerking, raden wij aan onderzetters of viltjes te gebruiken onder zware of hete voorwerpen. Voor het dagelijks onderhoud kunt u de meubelen afnemen met een droge of licht vochtige katoenen doek. Gemorste vloeistoffen verwijderd u bijvoorkeur direct, maar zeker binnen 15 á 30 minuten met een droge of licht vochtige doek van het oppervlak. Vlekker verwijderd u met een vochtige doek of met een licht sopje (eventueel met Muscle) waarna u het oppervlak afneemt met een droge katoenen doek. Indien dit niet afdoende is, kan de vlek ook behandeld worden met wasbenzine. Vetvlekken verwijderd u met een licht sopje of met Muscle en daarna afnemen met een droge katoenen doek. Werk altijd in de richting van de houtnerf en gebruik nooit middelen met een schurende werking.

Satijnlak

Deze onderhoudsvriendelijke laklaag beschermt het hout beter tegen vlekken, vocht en warmte. Ondanks de goede krasbestendige eigenschappen raden wij aan onderzetters of viltjes te gebruiken onder zware of hete voorwerpen. Voor het dagelijks onderhoud kunt u de meubelen afnemen met een droge of licht vochtige katoenen doek. Gemorste vloeistoffen verwijderd u bij voorkeur direct met een droge of licht vochtige katoenen doek, vlekken met een vochtige katoenen doek of met een licht sopje (eventueel met Muscle), waarna u het oppervlak afneemt met een droge katoenen doek. Vetvlekken kunt u verwijderen met een licht sopje of met Muscle en daarna afnemen met een droge katoenen doek. Werk altijd in de richting van de houtnerf en gebruik nooit middelen met een schurende werking.

Glanslak

Deze onderhoudsvriendelijke laklaag beschermt het hout beter tegen vlekken, vocht en warmte. Ondanks de goede krasbestendige eigenschappen raden wij aan onderzetters of viltjes te gebruiken onder zware of hete voorwerpen. Voor het dagelijks onderhoud kunt u de meubelen afnemen met een droge of licht vochtige katoenen doek. Vlekken verwijderd u met een vochtige katoenen doek of met een licht sopje waarna u het oppervlak afneemt met een droge katoenen doek. Vetvlekken kunt u verwijderen met een licht sopje en daarna afnemen met een droge katoenen doek. Werk altijd in de richting van de houtnerf en gebruik nooit middelen met een schurende werking.

Antiek finish

Bij deze meubelen zijn met opzet beschadigingen en gebruiksverschijnselen aangebracht. Deze meubelen zijn gepatineerd: “oud gemaakt” met speciale krijtgevulde lakken. Probeer dit nooit te verwijderen. Het meubel wordt hierdoor niet alleen beschadigd, maar verliest bovendien zijn cachet. In geval van kersen meubelen kan het zijn dat deze bovendien gepolitoerd zijn met behulp van staalwol en was. Dit politoeren met staalwol geeft een natuurlijker glans maar kan bij bepaalde lichtval ook politoer-krasjes laten zien.

Het onderhoud bestaat hier uit stofvrij houden en een enkele maal behandelen met donkere was.Gebruik voor uw meubelen alleen zuivere terpentijnwas zonder siliconen. Dit is altijd weer te verwijderen zonder schade aan te brengen.

De laklagen van dit meubel zijn vaak slechts beperkt vochtwerend.

Tenslotte

Hout is een natuurproduct, dat zich altijd zal blijven aanpassen aan de vochtigheid van de omgeving.

Het spreekt bovendien voor zich dat massief hout sterker “werkt” dan plaatmateriaal. En dat de afwerking aan de eigenschappen van hout niets veranderen. Zorg daarom in uw woning zoveel mogelijk voor een relatieve vochtigheid van ± 65 %.