Vulmateriaal

De samenstelling van de gebruikte materialen zijn in grote mate bepalend voor het comfort van uw zitmeubel.

Foam

De meest gebruikte foam soorten zijn polyether en koudschuim. De hiervoor toegepaste grondstoffen zijn CFK-vrij en niet giftig.

Bij het in gebruik nemen van uw zitmeubel voelt foam vrij hard aan. Binnen 6 maanden daalt deze hardheid met 15 tot 20%. Na deze periode stabiliseert de hardheid van het foam zich.

Door de afname van deze harheid kan rimpelvorming op de bekleding ontstaan. Omdat in de praktijk vaak op één plaats van de bank wordt gezeten is het raadzaam de zit- en rugkussens regelmatig te wisselen. Bij een vast gestoffeerde bank is het te adviseren om alle zitplaatsen regelmatig te gebruiken, zodat een gelijkmatige afname van de hardheid van alle zitplaatsen optreed.

Latex

Een latex-vulling bestaat uit 100% natuur-rubber staafjes of vlokken. Om de stabiliteit in het kussen te behouden zijn de kussens in kamers verdeeld. Om het volume en de elasticiteit van de kussens te behouden, is het vereist de kussens regelmatig op te schudden of kloppen. Dit verlengt de levensduur. Doet u dit niet regelmatig, dan zal het vulmateriaal gaan klonteren.

Vezelvulling/fibre fill

Deze vulling dan zijn comfort aan de gesiliconiseerde vezels, een vezel die is gekaard om een zo groot mogelijk volume te bereiken. Deze vezels zorgen voor een goed “zacht” comfort en geven het kussen tegelijkertijd volume. Schud het kussen regelmatig op. Op die manier blijven vorm en volume bewaard.

Als u morst op het kussen, maak het vaste overtrek dan niet schoon door te wassen of wrijven, dit tsat de eigenschappen van de stof aan. Haal het kussen uit de hoes en droog deze in de lucht.

Plooivorming

Wanneer een gestoffeerd meubel nieuw is toont deze misschien een beetje strak en stug, maar door gebruik zal altijd plooivorming ontstaan. Behalve de bekleding zullen ook de vulling en de vering zich qua stugheid aanpassen, ten voordele van het zitcomfort. Bij zachte vullingen zal de plooivorming sterker zijn dan bij meer stevige varianten. Bij de hardere vullingen past het lichaam zich aan aan het meubel, bij zachtere vullingen is dit omgekeerd.

Afhankelijk van de gebruiksduur, de temperatuur en het lichaamsgewicht zal deze aanpassingsduur gemiddeld 3 tot 6 maanden vergen, om daarna te stabiliseren. Na deze eerste gebruiksperiode is het comfort optimaal.

Tenslotte

Uw zitmeubel is ontworpen en geconstueerd om jarenlang een ontspannen zitcomfort te waarborgen. De levensduur is volledig afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, lichaamsgewicht, transpiratie en wijze van gebruik en onderhoud.