Selecteer een pagina

Voor normaal onderhoud is afstoffen met een droge doek voldoende. U kunt het leer reinigen met gedemineraliseerd water indien nodig. Bij hardnekkige vervuiling is het gebruik van een zachte zeep soms niet te voorkomen. Een keer schoonmaken zal voor de meeste leersoorten niet direct problemen opleveren, maar komt de levensduur niet ten goede.

Voordat u uw lederen meubelen onderhoudt altijd eerst op een onopvallende plaats uitproberen.

Bij vlekken eerst afscheppen wat op de vlek ligt. Daarna opdeppen wat mogelijk is met een tissue. Het type leer is bepalend voor de verdere behandeling.

Bij twijfel over leertype kunt u ons altijd bellen, maar is eenvoudig zelf vast te stellen: Als u een druppel water op een onzichtbare plaats op het leer laat vallen en dit geeft een donker plekje in het leer, betreft het een niet afgedekte leersoort.

Afgedekt leer

Dit leer kenmerkt zich door zijn gladde afwerking, door hetzij een dekkende verflaag of laklaag. Als er een vloeistof gemorst wordt, trekt dit niet direct in het leer. Het kan zo afgenomen worden. De verf/laklaag moet evenals het leer soepel gehouden worden.

Neem het leer één keer per jaar af met gedemineraliseerd water waaraan wat wonderolie toegevoegd is (ongeveer een eetlepel op een paar liter water). De olie slaat u met een doek goed door het water. Met een vochtige/vettige doek wrijft u het leer in alsof u het leer nat afneemt.

Niet afgedekt leer

Dit kan zijn een volaniline. Onderhoud zoals hierboven beschreven is niet mogelijk. Een natuurlijke vervuiling en verkleuring geven dit leer zijn cachet. Het wordt iets praktischer als dit zelfde type leer vuilwerend geimpregneerd is. Afstoffen met een zachte doek is voldoende. In sommige gevallen kan deze impregnering door middel van een spuitbus door de gebruiker opnieuw aangebracht worden (Scotchgard).

Saddle of Waxleder

Dit leer heeft een beschermende (kleur)waslaag die de natuurlijke kenmerken en kleurschakeringen van het leer goed tot zijn recht laten komen. De waxlaag geeft het leer een vrij goede bescherming tegen invloeden van buitenaf. Nat schoonmaken kan de finishlaag van het leer aantasten. Een droge doek volstaat. Waxleder onderhoudt u met een speciaal onderhoudsmiddel, bij ons verkrijgbaar.

Geruwd leer

Dit kan zijn nubuck of suède of een anderszins opgeruwde leerkwaliteit. Vanwege de grovere structuur voelt dit vaak aan als stof. Vaak komen de eigenschappen hier ook mee overeen. Het vervuilt en verkleurt eerder of wordt glad op plaatsen waar u veel mee in aanraking komt (hoofd en handen). Een vuilwerende impregnering is noodzakelijk.

Stofzuigen met speciaal meubelborsteltje is het beste onderhoud wat u kunt plegen. Kijk uit voor morsen met vloeistoffen. Een suède-borsteltje of gummy kan soms een oplossing bieden.

Schapenleer

Schapenleer is van nature een drogere leersoort dan rundleer, waardoor het vaker onderhoud nodig heeft. Om zijn natuurlijke karakter te behouden worden schapenhuiden niet gecorrigeerd op littekens van insectenbeten, prikkeldraadwondjes e.d. Deze karakteristieke eigenschappen zijn dan ook zichtbaar in het leer in de vorm van kleine verdikkingen, oppervlaktesneetjes, zwarte puntes e.d. Door de structuur van het schapenleer kunnen bij nieuwe meubelen kleine haarscheurtjes, het zogenaamde craquele-effect, ontstaan die met onderhoudsmiddel behandeld dienen te worden.

Schapenleer wordt als enige leertype nat gestoffeerd en na droging op het meubel gekleurd. Dit betekent dat dit geen door-en-door verving is, maar een oppervlakte-behandeling. Veelvuldig onderhoud (eens in de 3 á 4 weken) met speciale was voorkomt uitdroging en kan verkleuring herstellen en voorkomt bovendien dat het leer makkelijk vuil of vocht absorbeert. Door gebruik en regelmatig onderhoud kan het schapenleer in de loop der tijd iets donkerder worden.

Tenslotte

Hoewel voor meubelleer de mooiste huiden worden gebruikt, kan het voorkomen
dat u huidplooien, insektenbeten, kleurnuances en lidtekens in het leer terugvindt. Deze plekken “werken” niet meer, ze zijn vergroeid en benvloeden de duurzaamheid van het leer niet. Deze invloeden geven het leer haar unieke karakter. Door de natuurlijke rek van leer zullen er door gebruik in het leer plooien en kreuknaden ontstaan.

Schapenleer wordt als enige leertype nat gestoffeerd en na droging op het meubel gekleurd. Dit betekent dat dit geen door-en-door verving is, maar een oppervlakte-behandeling. Veelvuldig onderhoud (eens in de 3 á 4 weken) met speciale was voorkomt uitdroging en kan verkleuring herstellen en voorkomt bovendien dat het leer makkelijk vuil of vocht absorbeert. Door gebruik en regelmatig onderhoud kan het schapenleer in de loop der tijd iets donkerder worden.