Selecteer een pagina

Door gebruik, zal uw bekleding slijten, dat is niet te voorkomen. Vanuit onze praktijkervaring wijzen wij op enkele punten die meubelstoffen extra zwaar belasten of aantasten. Spijkerstof kan kleur afgeven en is bovendien vaak harder dan de bovenlaag van de stof. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld. Een sleutelbos of portemonnee in de achterzak versnelt de slijtage van de stof op de zitting. Om uw meubelen in goede staat te houden stofzuigt u ze eens per week. Gebruik hiervoor het meubelborsteltje. Let daarbij op dat dit geen uitsteeksels bevat. Strijk voorzichtig bij stoffen met een pool met de vleug mee. Hierdoor verwijdert u “slijtage veroorzakende” vuildeeltjes, zoals lichaamszouten en -vetten die zich aan de stof hechten. Vooral zand is scherp en kan hierdoor uw stof op den duur doen slijten.

Stoffen kunnen door vocht-inwerking minder sterk worden, bijvoorbeeld ’s zomers door transpiratie. Meubelstoffen zijn gevoelig voor licht. Dit zal bij donkere stoffen sneller zichtbaar zijn dan bij lichte kleuren. Bescherm meubelstoffen tegen direct zonlicht.

Pluizende bekleding

Bijna alle bekledingstoffen met gemengde vezels gaan in meer of mindere mate “pillen”. Hierbij ontstaan vezelbolletjes op de stof. Dit is een normaal verschijnsel, dat niet nadelig is voor de kwaliteit van de stof. De bolletjes kunnen het beste met een pluizentondeuse verwijderen worden. Wij adviseren u , eens per twee weken, uw stoffen meubelen af te nemen met een klamvochtige theedoek.

Enkele algemene wenken:

  • Knip lussen niet af, maar stop ze terug.
  • Stofzuigen met een glad mondstuk. Eventueel borstelen met een zachte meubelborstel.
  • Vermijd direct zonlicht.
  • Stofpluizen afnemen met een in water gedompelde, goed uitgewrongen zeem.
  • Reinig uw meubelstof regelmatig.

Vlekken

Vochtige vlekken moeten direct na het ontstaan met lauw water worden behandeld en met een goed absorberende doek of papier worden opgedept. Als water alleen niet werkt, kunt u gebruik maken van verdunde tapijt- of bekledingsshampoo. (Volg hierbij goed de gebruiksaanwijzing)

Voordat u een reinigingsmiddel gebruikt verdient het aanbeveling dit middel uit te proberen op een niet in het oog springende plaats. Breng het reinigingsmiddel nooit rechtstreeks op de bekleding aan, maar doe het op een witte lap, waarmee de vlek vanaf de rand naar het midden toe moet worden opgedept. Wrijf daarna de overgebleven shampoo met een vochtige doek uit. Wrijf nooit te stevig, want daardoor kan de structuur van het oppervlak veranderen. Wrijf altijd met de vleug mee. Maak de bekleding onmiddellijk weer droog (eventueel met een föhn). Droge vlekken kunnen op dezelfde manier worden behandeld als de resten van vochtige vlekken. Wanneer er vlekresten achterblijven die niet oplossen, dan kunt u nadeppen met een witte doek waarop u wat wasbenzine hebt gesprenkeld. Als de herkomst van de vlek onbekend is volgt u eerst de aanwijzingen voor in water oplossende vlekken. Geeft dit geen resultaat, volg dan de aanwijzingen voor niet in water-oplossende vlekken.

In water oplossende vlekken

Afhankelijk van de soort vlek, zijn de volgende behandelingen aan te raden:

A. Met koud water verwijderen. Eventueel nabehandelen met koud water dat is vermengd met shampoo. Nooit heet water gebruiken.

B. Met een lauwe oplossing van shampoo en water behandelen. Als de vlek op die manier niet verwijderd kan worden, kunt u hem na het drogen met spiritus of wasbenzine nabehandelen.

C. Niet laten opdrogen! Onmiddellijk met een lauwe oplossing van shampoo en water behandelen.

Vlek

behandeling

Vlek

behandeling

balpen

B

lippenstift

B

bier

C

mayonaise

C

bloed

A

melk

C

braaksel

C

parfum

B

cacao

B

roet

B

cola

C

schoencréme

B

ei

A

slagroom

C

inktpotlood

B

soep

C

inkt

B

sterke drank

C

jus

B

thee

C

koffie

C

uitwerpselen

A

koffie met melk

B

urine

A

limonade

C

vruchtensap

C

Niet in water oplossende vlekken

Ook hiervoor worden, afhankelijk van de vlek, verschillende behandelingen aanbevolen.

D. Met een oplosmiddel, bijvoorbeeld wasbenzine, spiritus of vlekkenwater behandelen.

E. Bij vlekken van kaarsvet. Niet met de strijkbout werken! Voor zover mogelijk in kleine stukjes breken en voorzichtig weghalen: bij velours bestaat het gevaar dat het oppervlak beschadigd wordt. Eventueel meerdere keren met wasbenzine nabehandelen.

F. Gebruik een in de handel verkrijgbare bevriezingsspray. Let op de gebruiksvoorschriften! Bij velours bestaat het gevaar dat het oppervlak beschadigd wordt.

G. Maak een citroenoplossing: 1 afgestreken eetlepel op 100 ml koud water. Bevochtig hiermee een witte doek en leg deze op de vlek. De vlek vanaf de rand naar het midden toe opdeppen.

Vlek

behandeling

Vlek

behandeling

boenwas

D

olie

D

boter

D

plasticine

F

gestold bloed

G

roest

G

hars

D

teer

D

kaarsvet

E

verf (lak)

D

kauwgom

F

vet

D

lak

D

Tenslotte

Laat geen huisdieren in of op uw zitmeubel lopen. Het meubel is daar niet voor gemaakt. Vooral de bekleding wordt door huisdieren vaak beschadigd. Arm- en rugleuningen zien niet geschikt om te gebruiken als zitplaats en de zitplaats is niet geschikt om op te staan. Dit overbelast de vering. Zorg bovendien dat er geen scherpe elementen aan of in uw kleding zitten, aangezien deze de stoffering van uw meubel beschadigen.